Jeszcze kilka lat temu płyty indukcyjne były luksusem w kuchni, a ich wysokie ceny sprawiały, że na taką wygodę nie wszyscy mogli sobie pozwolić.
Dzisiaj płyty takie są coraz bardziej popularne i nie trzeba wydawać na nie majątku, dzięki czemu coraz więcej osób może pozwolić sobie na komfort i bezpieczeństwo gotowania.
Czym jest płyta indukcyjna?
Jest to szklana płyta, pod którą znajdują się specjalne cewki indukcyjne. Kiedy postawimy na niej naczynie, cewki zaczynają wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne, czego efektem jest wytworzenie ciepła w naczyniu.
Co ciekawe- sama płyta się nie podgrzewa, a jedynie dno garnka i znajdująca się w nim potrawa, co jest jej niewątpliwą zaletą.
Inne zalety korzystania z płyty indukcyjnej to:
– oszczędność energii- jako, że ciepło wytwarzane jest punktowo a nie na całej płycie, zużywamy mniej energii,
– bezpieczeństwo– ciepło wytwarzane jedynie w garnku uniemożliwia poparzenie,
– krótki czas gotowania– czas przygotowania posiłku skraca się o ok 30 min w porównaniu z kuchenkami gazowymi,
– łatwość czyszczenia– dzięki płaskiej powierzchni, bardzo łatwo ją wyczyścić,
– dodatkowe zabezpieczenia– niektóre płyty mają dodatkowe funkcje np. są zabezpieczone przed dziećmi lub automatycznie wyłączają się po upłynięciu wyznaczonego czasu.
Dodatkowym plusem w przypadku mniejszych płyt jest możliwość zabrania ich ze sobą np. na camping. Jest to zdecydowanie wygodniejsze i bezpieczniejsze rozwiązanie niż przewożenie turystycznej butli z gazem i palnikiem.
Godną polecenia, małą płyta indukcyjną nadającą się zarówno do domu jak i na wyjazdy jest płyta TPI oferowana przez firmę Welmax.